Idú Vianoce, pome sa hrať! (recenzia Gems of War)

21.12.2016 22:13

Je to stratégia, puzzle, RPG, zberateľská kartová hra, dynamická 2D ťahovka a bohovské retro fantasy. Má to neskutočne bohatý singleplayer, a motivujúci, zaujímavý a férový multiplayer bojový systém. Keď sa raz do tejto hry zahĺbite - a to sa stane takmer okamžite, prepadnete jej ako feťák svojmu prášku a injekčnej striekačke.

 

Za Gems of War stoja tvorcovia puzzle klasík Puzzle Quest a Puzzle Quest II, čím je v skratke objasnený celý koncept hry. Ten sa skladá z dvoch fáz. Jednu tvorí postupné odkrývanie hernej mapy a obsadzovanie kráľovstiev, plus vylepšovanie hráčovho avatara a rozširovanie kartovej zbierky; a v druhej časti sa venujete "boju" proti iným súperom (vždy ich riadi UI, aj v multiplayeri!) na štvorcovej hracej ploche. Tieto sekvencie tvoria jadro hry a posúvajú vás ďalej či už v príbehu, alebo z hľadiska načerpaných zdrojov (zlatky, kľúče od pokladníc, magické kamene, atď).

Boj prebieha na ťahy, pričom začína vyzývateľ. Cieľom je spájať minimálne trojice rovnakých kruhových symbolov na hracej ploche. Tým získavate manu pre svoje tím, tvorený štyrmi vybranými kartami. Každá karta postavy má v rukáve nejaké tie čary plus špeciálne schopnosti, ktoré možno postupne odomykať. Súpera môžete ubiť aj "hrubou silou", teda spájaním symbolov lebiek, ale na vyšších úrovniach už to bez vzájomnej kooperácie kariet nepôjde. Svoj tím musíte jednoducho zostaviť tak, aby si jeho členovia vzájomne pomáhali. Keď napríklad viem, že Paladin zraní nepriateľa za toľko bodov, koľko má hodnotu štítu, postavím do družstva templára, ktorého schopnosťou je navyšovať štíty jeho kumpánov. A tak ďalej.

Ako už som vravel, v singleplayeri sa možno doslova stratiť, je tu mnoho výziev a príbehových línií či bočných questov, a poradie, v akom ich budete plniť, je len a len na vás. Tým hra získava punc pieskoviskovej voľnosti. Okrem toho zabavia aj minihry Aréna a Hľadanie pokladu.

To pravé orechové, pravda, prichádza s multiplayerom. Môžete sa rozbehnúť na vlastnú päsť a o týždenný ranking sa pobiť so súpermi podľa vlastného výberu (hra vždy ponúka troch rozlične silných), alebo vstúpite do nejakej gildy (príp. založíte vlastnú) a potom ide hneď všetko ako mašine: výsledky úsilia členov gildy sú kolektivizované, takže sa k odmenám dostávate omnoho rýchlejšie, akoby ste postupovali v singleplayeri. Kto si potrpí na farming, určite by mal do gildy vstúpiť hneď na začiatku hry a snažiť sa získať všetky možné bonusy.

PS: Túto recenziu som vyklopil za galopu cca. behom troch minút, nemám totiž čas - musím hrať Gems of War!!!

 

M. E. P.